buddhismis.blogg.se

På vilket sätt begränsar din tro din identitet och ditt leverne?

Publicerad 2013-02-04 14:24:00 i Allmänt,

Det finns inga speciella kläder som alla buddhister behöver bära. Men oftast bär munkar och nunnor en speciell dräkt under olika traditioner medan lekmän och kvinnor bär vanliga kläder. Under t.ex kapruk puja har alla munkar vita dräkter på sig. Kapruk puja är en rit under en högtid då man dekorerar en trädkvist med gåvor och pengar sedan önskar man sig något, enligt traditionen ska detta önskningen sedan gå i uppfyllelse. Om det inte är någon speciell högtid så har munkarna oftast orangeaktiga dräkter på sig. Vid tempelbesök och ceremonier har alla täckande kläder och inte så utmanade klädsel för det anses som väldigt respektlöst.

Om man skulle se min familj på stan här i Sverige skulle man inte kunna peka ut oss och säga att vi är buddhister eftersom att vi klär oss och beter oss som alla andra. Här i Sverige lever vi ett helt vanligt liv som buddhister. Vi behöver t.ex aldrig vara lediga hela dagar från skolan eller jobbet för att våra högtider inträffar alltid på helger.

I många religioner är det strängt förbjudet att vara otrogen, i t.ex kristendomen kunde man förut bli straffad om man var otrogen. Islam kan man också bli straffad för otrohet men då måste man ha massa bevis. I vissa inriktningar inom buddhismen är man inte lika hård mot otroheten. I buddhismen tror man på karman och för att få bra karma ska man inte skada andra. Det finns inget som säger att det är fel att vara otrogen om båda parter har kommit överens om det. Men om otrohet gör mist en part illa bör det undvikas. Det är bara vissa inriktningar inom buddhismen som tycker det är okej att vara otrogen.

Vi buddhister har några moralrelger som vi måste leva efter:
inte döda
inte stjäla
inte ha sex utanför äktenskapet
inte ljuga
inte berusa sig

Jag försöker också leva efter den åttafaldiga vägen för att vara en god människa och kunna komma till Nirvana.
Enligt den åttafaldiga vägen ska man ha:
Rätt uppfattning
Rätt tanke
Rätt tal (du får inte ljuga, håna eller förtala någon.)
Rätt handlande
Rätt livsföring (att inte leva på ett sådant sätt att det skadar andra.)
Rätt strävan (det innebär en noggrann självkontroll, så att man alltid är medveten om vad man gör. Man ska vara medveten om sina känslor och bevara sin sinnesro.)
Rätt koncentration

                                De åtta ekrarna i hjulet representerar den åttafaldiga vägen inom buddhismen.

Jag tycker det är ganska lätt att leva efter de fem moralreglerna. Många av dom är väldigt självklara och lätta att leva efter, som att inte döda någon eller stjäla från någon annan. Jag har däremot en farbror som bor i Thailand som lever ett väldigt strikt liv på grund av att han är munk. Förutom att leva efter de fem moralreglerna gäller det även för munkarna att:

inte äta efter klockan 12 på dagen
inte vara med om dans, musik och teater
helt avstå från sex
inte använda parfymer och smycken
inte ligga i sköna sängar
inte äga pengar

Eftersom att munkarna inte har några pengar och inte heller får döda något måste dom gå runt och tigga mat. Dom får inte tacka för maten och dom som ger dom mat får då bra karma. (Karma är resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under hennes livstid. Man får bra karma om man gör goda handlingar). Det ända munkarna får äga är en sil, tygskärp, tråd, nål, kniv, kläder och en matskål. Att vara munk är alltså ganska svårt eftersom att det finns så pass mycket saker som man inte får göra. Men man väljer själv om man vill bli munk eller inte, så min farbror har alltså valt att vara munk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela