buddhismis.blogg.se

Vilka är likheterna och skillnaderna mellan religionerna? Vad förenar oss?

Publicerad 2013-02-06 18:14:00 i Allmänt,

En religion grundar sig på föreställningen om en eller flera gudar, andar eller andra övernaturliga fenomen. Gudarna ses ofta som skapare. Religionerna kan ge olika svar på frågor som t.ex vad meningen med livet är. Religion kan också vara något som ger hopp, frid och en känsla av gemenskap. Många går med i en religion för att få förklaringar på saker som sker och skett i världen. Symbolik, myter, riter och traditioner hör till religionens kännetecken.
 
Buddhism/Hinduism
I varken buddhismen eller hinduismen så får man döda något levande. På grund av att man inte får döda djur har många i buddhismen blivit vegetarianer och äter alltså inget kött överhuvudtaget. Hinduerna äter kött men dom äter inte kossor för att de är heliga i deras religion.

Både hinduer och buddhister mediterar för att uppnå sina mål. Meningen med meditation är att träna sin medvetenhet och komma närmare upplysningen. Meditation är även väldigt avslappnande för ens kropp och tankar.

Målet i buddhismen är att uppnå Nirvana, detta kan jämföras med Brahman som är målet i hinduismen. Brahman är dit alla hinduer försöker komma, dit når man när man har lyckats uppnå tillräckligt hög karma. Om man kommer till Brahamn så kommer man inte återfödas igen, precis som när man uppnått Nirvana. Om hinduerna inte når braman tror dom på återfödelse, man ska då ha levt ett bra liv och följt religionen för att ens nästa liv ska bli bra. Dom tror att om man har varit elak så kommer man bli straffad genom att få ett dåligt och fattigt nästa liv. För att vi buddhister ska komma till Nirvana ska vi ha varit osjälvisk och släcka dom tre eldarna som står för hat, begär och okunnighet. Man ska även meditera och följt den åttafaldiga vägen.
 
Den största skillnaden mellan hinduismen och buddhismen är att i hinduismen tror man på gudar vilket man inte gör i buddhismen. Vi buddhiser tror i stället på Buddha och hans lära.  Hinduerna offrar saker till gudarna för att få bra karma t.ex så offrar dom mat varje morgon. Dom har även olika gudstjänster vilket inte vi har. Vi däremot tillber i stället Buddha. Buddha ses inom buddismen som den upplyste och en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina egna handlingar.

Tron på en gud innebär att man tror att gud kan påverka ens liv och handlingar och om man inte lever på ett visst sätt och följer religionen kan man bli straffad av gud och få ett sämre liv. Inom buddismen finns inte alls denna syn utan där anser man att det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv. Buddha var ju också en riktig person som startade den buddistiska religionen medan en gud är någon andlig och overklig. Av dessa anledningar tycker jag inte att man kan jämföra tron på en gud med Buddha.
 
I buddhismen har vi, sedan 1500-talet, även en andlig ledare nämligen Dalai lama, Dalai lama betyder ”andlig ledare med oändlig vishet”. Han är den högsta religiösa ledaren inom Tibetanska buddhismen och han är även Tibets mäktigaste ledare. Det har funnits 14 olika Dalai lamor i buddhismen, den nuvarande är Tenzin Gyatso.

Dalai lama anses vara en bodhisattba, en upplyst person som har förskjutit sitt uppgående i Nirvana och fortsätter att återfödas för att kunna hjälpa resten av mänskligheten. Dalai lamas budskap bygger på jämvikt mellan kärlek, medkänsla och förlåtelse. Han säger att om man är självisk och hatiskt kommer det att skapas problem och olycka för en själv och för ens medmänniskor.

När en Dalai lama dör börjar de tibetanska munkarna att söka efter en ny Dalai lama, ett litet barn. Ibland kan det kan ta flera år lokalisera den nya Dalai laman, det blir då luckor i hans ledarskap. När de tror att de har hittat den nya Dalai laman så lägger de fram olika föremål, endel av föremålen har tillhört den avlidne Dalai laman. Om pojken väljer de föremålen så vet man att man har hittat rätt. Pojken som blir den nya Dalai laman har många år framför sig med tempelskola innan de kan ta över ledarskapet.
                                                              Här är en bild på Tenzin Gyatso↑


För att bli buddhist ska man tro på religionen och bekräfta sin tro. Detta kan man göra i ett kloster eller hemma, men vad man än väljer ska man knäböja framför ett altare, buga och uttala de tre tillflykterna. Resten av livet ska man göra sitt bästa för att följa och leva upp till den åttafaldiga vägen och buddhismens moralregler.

Jämfört med i hinduismen då man anser att man föds till sin religion. Enligt dom är alla religioner bara olika vägar att försöka förstå och nå fram till det gudomliga i livet. Men man kan bli hindu även fast man inte är född till det. För att bli hindu genomgår man en ceremoni där den troende ska renas så att den kan få en plats i den hinduistiska religionen.

Jag tycker det verkar som att buddhismen och hinduismen är två ganska lika religioner. I grunden härstammar buddhismen från hinduismen men har utvecklats till en helt egen religion. Eftersom buddhismen ”föddes” från hinduismen har de flera likheter även fast de samtidigt är väldigt olika. Några av likheterna mellan religionerna är att de mediterar för att nå sina mål, i båda religionerna tror man på återfödelse och i verken hinduismen eller buddhismen får man döda några levande ting. Några skillnader är att inom hinduismen tror man på gudar vilket man inte gör i buddhismen och för att bli buddhist ska man tro på religionen jämfört med hinduismen då man föds till sin religion. En annan skillnad är att buddhismen har utvecklats till flera olika inriktningar vilket inte hinduismen har.

Buddhism/ Kristendom
Både buddhismen och kristendomen har heliga skrifter. Buddhismen har Tipitaka som betyder ”de tre korgarna”, den består av tre delar. Dom har även Lotussutran som är mahayanabuddhismens mest kända heliga skrift. Skrifterna spelar en central roll i utövandet av buddhismen. Kristendomens heliga skrift är Bibeln där det finns två olika delar nya och gamla testamentet. Idag följer man mest det nya testamentet. Judendomen däremot följer det gamla testamentet. Judendomen, buddhismen och kristendomen har alla heliga skrifter som betyder mycket för deras religion. Judedomen och kristendomen har dessutom väldigt lika skrifter eftersom att judendomen har endel av kristendomens bibel. Det man har gemensamt är även att man lever efter de regler som grundaren har skapat, men att skrifterna tolkas rätt fritt.

I både buddhismen och kristendomen finns det olika inriktningar, i kristendomen är de största den katolska, ortodoxa och protestantiska kyrkan. De största inriktningarna inom buddhismen är theravada, mahayana, zenbuddhisterna och dom tibetanska buddhisterna.

Mahayana tempel innehåller många olika föremål b.la statyer, bilder och ljus. I mahayana tempel så är det även mycket färg. Zenbuddhisternas tempel är helt annorlunda, dom har ganska få föremål och formerna är enkla för att som ska kunna koncentrerar sig på att meditera. Något som är speciellt för den ortodoxa kyrkan i kristendomen är att det längst fram i kyrkan finns en ikonostas. En ikonostas är en vägg som är täckt med ikoner och den är placerad framme vid altaret. Det är alltså inte bara dom olika religionerna som skiljer sig åt utan också inriktningarna i en religion. T.ex så är det stor skillnad mellan mahayana och zenbuddhiternas tempel.
Detta är en bild på en av zenbuddhisternas tempel↑

I både kristendomen och buddhismen finns det flera olika högtider men dom firar olika händelser och högtiderna inträffar inte samtidigt. I kristendomen firas b.la julen, påsken och kristi himmelsfärd. Några högtider som firas i vi buddhister firar är Dharmagdagen, Vesak och Sanghadagen. En del av högtiderna är rätt lika. Vi firar t.ex Buddhas födelse och död som kan jämföras med högtiderna jul och påsk i kristendomen då man firar Jesus födelse och död.

I kristendomen finns det inget som säger att man inte får döda levande ting. I buddhismen är det förbjudet att döda något levande. Visst händer det man att dödar djur, man kan t.ex trampa på insekter men meningen är att man inte ska döda något eller någon med avsikt. I kristendomen är inte heller någon mat förbjuden. I buddhismen är inte heller någon mat förbjuden men eftersom att man inte får döda djur är det väldigt många som är vegetarianer. Hela min familj är vegetarianer och jag har varit vegetarian hela mitt liv. Jag tycker det är hemskt att människor dödar djur för att få mat så jag har bestämt mig för att vara vegetarian hela mitt liv.

Buddhismen skiljer sig ganska mycket mot både kristendomen och hinduismen men det är ändå väldigt tydligt att buddhismen är en religion eftersom den har många av religionens kännetecken. I buddhismen har man en tro, man har riter, traditioner osv, vilket alla är stora kännetecken för en religion. I buddhismen tror vi inte på någon gud vilket man gör i nästan alla andra religioner, istället har vi då tron på Buddha och hans lära, vilket också är en slags tro.

Kommentarer

Postat av: lisa

Publicerad 2013-11-07 15:03:43

feffqwefqwef DÅLIGT

Postat av: dickbutt

Publicerad 2014-01-31 10:45:14

#420BlazeItFgt

Postat av: Mome

Publicerad 2014-11-16 11:20:36

Bra!

Postat av: Mome

Publicerad 2014-11-16 11:20:39

Bra!

Postat av: lisa

Publicerad 2014-12-16 22:12:06

tack! jättebra information.

Postat av: Niclas Nilsson

Publicerad 2015-01-12 13:15:11

den här är riktigt jävla dålig för fan

Postat av: 😄

Publicerad 2015-01-29 17:12:23

Den var bra men lite för mycket att läsa och väldigt krånglig.

Postat av: lisa

Publicerad 2015-02-03 20:36:47

SÄÄÄÄMST

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-02-06 08:48:53

hej din sida kul var illuminati confirmed!!!!!

Postat av: Bert Karlsson

Publicerad 2015-02-13 10:04:07

Detta suger era

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-03-06 10:42:34

Sweg eller vad säger ni bögar?

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-04-16 16:50:43

hej vad är skillnaden mellan dom när det gäller döden

Postat av: Dickbutt Jr

Publicerad 2015-04-23 14:51:24

sämsta fakta texten jag har läst -_-

Postat av: Dickbutt Jr

Publicerad 2015-04-23 14:51:51

sämsta fakta texten jag har läst -_-

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-04-28 19:16:05

Ett utav de tio budorden inom kristendomen är: Du ska icke döda. Så jo det finns visst något inom kristendomen som säger att du inte ska döda något levande.

Postat av: Matilda

Publicerad 2015-05-23 09:35:13

Åhhhh vad bra!!! Jag vill veta mer,kan du mejla mig flera likheter och olikheter. Jag har nämligen ett projekt pågång

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-08-28 10:26:00

fett dålig

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-08-28 10:26:15

.vijgsönfn

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-08-28 10:26:54

bnrgngfn

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-09-16 09:50:59

Jätte Bra Tekst!

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-11-22 13:53:45

jag tycker att den här texten var riktigt bra! Hjälpte mig verkligen super mycket. Varför säger typ alla att det suger?

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-11-23 20:55:26

Du tror på riktigt jag pallar läsa hela den här jävla texten jävla nöt

Postat av: Kunskapsskolans Mamma

Publicerad 2015-11-25 19:40:57

hej

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-11-28 22:18:41

Riktigt bra fakta och till stor hjälp!

Postat av: Hej

Publicerad 2015-11-30 19:37:23

Den var dålig den sög piss

Postat av: din mamma

Publicerad 2015-12-01 09:57:27

din mamma är nästan billigare än den här texten jävla nötter

Postat av: sämsta jag läst

Publicerad 2015-12-01 09:59:25

den här texten var densämsta jag läst, era nötter

Postat av: arreh

Publicerad 2015-12-09 20:27:33

fattar inte vad era problem är? Tycker hen skrivit riktigt bra!!! och fick mycket inspo.

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-12-11 21:15:10

snyggt jobbar bra

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-12-14 12:47:37

jag gillar bananer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-01-19 11:04:44

Tack! Det var en jätte bra text

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-01-23 10:18:23

bästa

Postat av: anonym

Publicerad 2016-02-02 15:27:45

Detta var en jätte bra text och den var till stor hjälp. Strunta i dom som säger att den är dålig för att många tycker den är bra.

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-02-03 13:41:02

Gud vilken bra text tack!

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-02-03 13:42:30

Den var bäst, hjälpte mig verkligen till ett prov om det här snart

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-02-06 16:00:21

Skitbra text! Tack som fan

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-02-15 17:11:45

Tack, har skolarbete om just detta🤓😁

Postat av: hello

Publicerad 2016-02-15 19:19:54

braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Postat av: Alic

Publicerad 2016-02-17 16:29:12

Bästa faktan jag har sett klarade proven tack så mycket

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-04-04 11:15:19

bra info m8

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-04-11 19:07:16

Jätte bra tack!

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-04-13 12:47:56

bajs

Postat av: ABDI!!!!!!!

Publicerad 2016-04-27 13:28:56

VARFÖR HAR STEN MANNEN ETT HATKORS INRISTAT PÅ HANS BRÖST!!!!!

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-05-02 20:40:23

bra fakta

Postat av: Ahmed

Publicerad 2016-05-10 11:48:25

Wallahi det var de sämsta jag läst. Pissar på dig din jävla råtta

Postat av: Mahmoud

Publicerad 2016-05-10 11:49:22

Fyfan vad du är dålig

Postat av: Oscar

Publicerad 2016-05-18 20:39:29

Tack för ett B+ !!
mycket bra sammanfattat, hjälpte mycket!

Postat av: Robin

Publicerad 2016-05-28 21:14:12

Man märker att Abdi är från orten och har ingen kunskap i historia...sorgligt

Postat av: Carl Thelin

Publicerad 2016-12-02 12:56:55

Men islam då? Varför ingen jämförelse mellan buddhismen och islam

Postat av: Boris

Publicerad 2016-12-07 10:48:14

Bajs

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-12-14 14:52:51

Bara så att du vet så når man MOKSHA inom hinduismen när man har slutat återfödas.

Postat av: Tjena

Publicerad 2017-01-06 14:30:14

Vad menar du med olika inriktningar? Kan du förklara inriktningarna?

Postat av: eken

Publicerad 2017-03-22 15:21:02

Asso blir så ur på alla dessa hat, din text var jö jätte bra och till stor hjälp

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-04-04 09:50:47

bög

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-05-31 20:43:56

Jätte bra

Postat av: Sur icke hindu

Publicerad 2017-06-07 17:12:05

Det heter inte brahman ditt dumma fan det heter moksha, dessutom straffar inte gud så tack för din löjliga information

Postat av: Ut med blattarna nu!!!

Publicerad 2017-12-10 21:37:20

Rösta på SD 2018 gott folk. Blatte jävlarna måste ut ur vårt rike. Tycker vi kan öppna Auswitch igen, men bara för muslimer, varenda jävel ska gasas ihjäl.
hahahaha

Postat av: kimbaba

Publicerad 2018-03-22 11:30:10

Det heter faktiskt moskva när hinduer inte återföds eller hinduernas mål. Herregud. Källkritik!

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-04-10 11:08:06

Inte bra alls jävligt dålig

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-10-13 11:08:05

vem är de som skriver att texten är dålig wtf???? jävligt barnsligt

tyckte texten var hjälpsam THANK U VERY MUCH.

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-12-05 18:52:24

bra hemsida

Postat av: shuhkatt

Publicerad 2020-03-01 20:31:12

Detta inlägget var inte så objektiv. Man fick mycket fakta (som inte alltid stämde) om hinduism och sedan så var det mycket typ motsägande i deras ”argument”. Buddhister offrar till munkar och nunnor i kloster men denna skribenten skriver att buddhister inte alls offrar till något eller någon. Väldigt skumt...
Annars var det ganska bra ”åsikter” och värderingar och relativt god faktakunskap.

Postat av: Jonathan

Publicerad 2020-03-06 11:12:15

Lite sorgligt med alla som försöker hatat men misslyckas... lol

Postat av: Anonym

Publicerad 2020-03-23 11:14:56

Bög

Postat av: Anonym

Publicerad 2020-10-26 15:46:39

tycker att det var väldigt bra och jag förstod tydligt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela