buddhismis.blogg.se

Vilka riter har min religion när någon dör?

Publicerad 2013-02-04 14:12:00 i Allmänt,

Buddhisterna bränner sedan den döda på en likbår vilket oftast sker utanför ett kloster. Efter det hålls även en ceremoni för den döde där både familj och vänner deltar. Under ceremonin läser oftast någon upp olika dikter eller några speciella ord.

Inom buddhismen tror vi att vi återföds till någon annan, precis som i hinduismen. Enligt Buddha har vi ingen själ, när vi dött föds vi om på nytt till en helt annan individ, det är karman som bestämmer vad vi ska födas till. Desto bättre karma man har desto bättre blir ens nästa liv. Man föds alltså om till någon annan man kan även ha blivit upplyst och då som man når nirvana. Nirvana är som paradiset, det finns inget ont eller dåligt där. När man når Nirvana kommer man inte återfödas igen. För att komma till Nirvana måste man följa dom fem moralreglerna: döda inte, stjäl inte, var inte otrogen, tala inte osanning, använd inte rusdrycket (droger och sådant som skadar än själv) man måste även ha levt efter den åttafaldiga vägen.

Jämfört med kristendomen då begravningsceremonin sker i en kyrka inom loppet av ett par veckor. Begravningsakten är ett gemensamt avsked med kristen sång, musik, tal, bön och bibelläsning. Efteråt hålls ofta en minnesstund för den döde. I kristendomen tror man på evigt liv och återuppståndelse. I buddhismen har man vita kläder under begravnings cermonin jämfört med kristendomen då man oftast bär svarta kläder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela