buddhismis.blogg.se

Vilka är det viktigaste traditionerna under året i min religion?

Publicerad 2013-01-31 16:13:00 i Allmänt,

I buddhismen firas många olika traditioner men alla buddhister firar inte traditionerna vid samma tidpunkt. Detta beror på att de är indelade i olika inriktningar och att alla de olika inriktningar har en egen högtidsalmanacka. För buddhister är högtider viktiga och under högtiderna är det meningen att man ska vara med sin familj och vänner och känna den positiva styrkan i gemenskapen. Något som firas i högtiderna är särskilda händelser i Buddhas liv t.ex när han föddes, hans första upplysning samt hans första undervisning.
 
Vesak
En högtid som alla buddhister firar är Vesak, det är den största buddhistiska högtiden. Vesak kan även kallas för Buddhadagen. Vi firar Vesak till minne av Buddhas födelse, upplysning och ingång i Nirvana. Nirvana är livet efter döden, det finns ingen lidelse eller sorg där. Vesak firas av ungefär samma anledning som julafton i kristendomen. Det var för drygt 2520 år sedan på en fullmånedag i april/maj som Buddha föddes, därför firas högtiden vid den tidpunkten på året.

Under Vesak brukar vi pynta och göra fint hemma, vi pyntar b.la med lampor som symboliserar att Buddha förde ljus till världen. Under Vesak brukar vi skicka vesakhakort till våran släkt, korten föreställer bilder på olika hädelser med Buddha. Vi har även en buddhastaty som vi häller vatten på, detta gör vi för att rena vårt inre och bli bättre människor. På kvällen åker vi sedan till något av de buddhistiska templen här i Sverige och umgås med folk. Jag tycker Vesak är en väldigt rolig högtid att fira eftersom att vi umgås med mycket släkt och vänner. En annan sak som jag uppskattar med Vesak är den mysiga känslan i hemmet.
 
Det här kortet skickade vi till några släktingar i Thailand↑
 
Asalha Puja
Asalha Puja ,och så kallad Dharmagdagen, firar vi i september och det firar vi till minne av Buddhas första predikan, som kallas för Benarespredikan. Under denna högtid står Buddhas lära och predikan i centurm. Oftast brukar vi ha högläsning ur någon buddhistisk text och ge offergåvor till tempel.  Asalha Puja är även en viktig tidpunkt för buddhistiska munkar som då stänger in sig i enskildhet i sina kloster. Där lever de då utan någon som helst kontakt med omvärlden under strikta regler och sysselsätter sig mestadels med religiösa ceremonier. Munkarna stänger in sig i klostren under en 3 månaders lång tid mellan augusti och oktober.
 
Sanghadagen
I februari firar vi Sanghadagen, som också kallas Magha Puja, som är munkförsamlingens dag. Denna högtid firas till minne av ett tillfälle då en stor mängd munkar samlades för att ära Buddha.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela